Volleyball og vennskap under sommerkonferansen

Etter flere dager med trosoppbyggende møter var det tirsdag pause i konferanseprogrammet for flere aldersgrupper. Mange benyttet dagen til å slappe av på Brunstad, men 140 jenter valgte noen aktive timer på volleyballskole i stedet.


Tekst: Johanne Reiesrud – Foto: Anne-Sophie Tombre 

Klokken er ett på formiddagen, og 140 jenter i turkise og grå T-skjorter har vært i aktivitet siden klokken ni. Hele Vearhallen, som leies for anledningen, summer av liv og latter mens blå og gule volleyballer flyr på kryss og tvers gjennom lufta. – Har dere hatt det gøy i dag, jenter? sier Lucy Jacobs Nilsen i mikrofonen, mens jenter mellom 10 og 14 år stimler rundt henne og bekrefter suksessen i høylytt kor. Like samstemte er de når de takker for dagen og blir spurt om de har lært noe. Glade og oppstemte oppløses gruppene, og trekker mot bilene som venter utenfor.


En glad gjeng som nesten ikke vil hjem, etter fire timer med volleyball

Vil gi barna positive minner

Det er tredje året Xercize arrangerer volleyballcamp under julikonferansen, og i år er antallet deltakere nesten doblet fra i fjor. – Vi har markedsført oss gjennom BrunstadTV og flere sosiale kanaler, og barna som har vært her i dag har vært helt nydelige, forteller Jacobs Nilsen, som er ansvarlig for arrangementet. Sammen med 20 andre volleyball-trenere har hun lært bort teknikk og tips til jentene, som ikke trengte å kunne noe om spillet før de kom. – Vi ønsket å gi et tilbud til alle som hadde lyst til å prøve volleyball som aktivitet. Vi ser at det ofte tennes en interesse i barna når de får muligheten å prøve det ut i trygge rammer og med gode mentorer, og mestringen de opplever gir selvtillit og lyst til å fortsette, forteller hun engasjert.


Lucy Jacobs Nilsen,  arrangør fra Xercize sitt lokallag i Oslo Follo 

– Her på volleyballcampen er det null prestasjonspress eller forventning om at de skal lære bestemte ferdigheter i løpet av dagen. Det handler om å ha det skikkelig gøy sammen med de andre, og få gode minner, og dagen har virkelig levd opp til våre forventinger. Det er inspirerende å se hvor positive deltakerne har vært, og hvordan de har kost seg i gruppene. Det har vært masse heiing og «high fives», smiler hun.


Lagene har lært masse i løpet av dagen, og stemninger er på topp under øvelsene

«Det er null prestasjonspress eller forventning om at de skal lære bestemte ferdigheter i løpet av dagen. Det handler om å ha det skikkelig gøy sammen med de andre, og få gode minner»

Aktivt volleyballmiljø

Det har lenge vært et miljø for volleyballspill i BCC, og denne gangen er det Xercize sin volleyballgruppe i Oslo Follo som har tatt ansvar for å arrangere volleyballcampen. I dag er det jentenes tur, mens på torsdag arrangeres et tilsvarende tilbud for volleyballinteresserte gutter. Xercize har valgt å organisere det på denne måten, siden volleyballturneringene spilles med gutte- og jentelag når de blir litt eldre, og det er de samme lagene som organiserer volleyballskolen. – Jeg tror også det er litt stas for jentene her i dag at de får ha sin egen skole helt uten innblanding fra guttene, smiler Lucy.


Deltakerne får god veiledning av erfarne volleyballspillere 

Jentelaget til Xercize i Oslo har 35 medlemmer mellom 13 og 30 år, og Lucy forteller at allespillerne har vært med å planlegge og tilrettelegge for campen. – Vi startet med å planlegge i april, og hele laget har vært i sving. Vi fordelte oppgavene mellom oss tidlig, og så har vi fulgt opp hvert vårt ansvarsområde frem mot campen.


Oppvarming må til, etter at jentene er fordelt på lag og har fått noen striper av lagets farge i ansiktet 

Solid opplegg fra arrangøren

Det var et solid opplegg volleyballjentene i Oslo hadde forberedt. 140 påmeldte ble delt inn i ni lag, med to mentorer hver; en under 18 år og en over 18 år. Første del av dagen ble brukt til å øve på grunnleggende ferdigheter, der gruppene rullerte mellom ni ulike poster der de fikk trening i blant annet fingerslag, baggerslag og smash. Etter lunsj kom volleyballnettene opp, og gruppene fikk spille ordentlig lagspill på banene inne, noe mange hadde gledet seg til. Til tross for at det bare var tre volleyballbaner, fikk alle prøve seg etter tur, mens de som ventet var i aktivitet på gressletten utenfor.


Her læres grunnleggende teknikk, som baggerslag, fingerslag og smash, gjennom ni ulike poster

Fra Istanbul til Stokke

– Det beste med volleyballskolen er at vi kan ha det så gøy med venner og bli kjent med mange nye, sier Fiona (12) fra Istanbul. Mange nasjonaliteter er representert på BCC sine konferanser, og på volleyballskolen treffer vi søstrene Fiona og Livia og kusinen Phoebe, som har reist et godt stykke for å være her i sommer.


Har reist langt: tre blide jenter fra Istanbul som er veldig fornøyd med dagen 

De er tre av fem deltakere fra Istanbul, og forteller at de ofte spiller volleyball sammen hjemme. Men det å få spille sammen med så mange jevnaldrende jenter som i dag, og lære av trenere som er skikkelig gode, er noe utenom det vanlige. – Det er det tredje året jeg er med, og jeg synes det er kjempekult, fortsetter Fiona. Kusinen Phoebe forteller entusiastisk at hun er med for første gang og har lært masse nytt om volleyball. Livia (10) er enig, og synes det morsomste har vært å spille ordentlig kamp mot de andre lagene.


På banen: det beste var å spille kamp, synes Livia (10)

Et fullverdig tilbud

– Det har vært en ekstremt positiv dag, oppsummerer Lucy Jacobs Nilsen. De siste ukene har det vært hektisk med å få alle detaljene på plass, men når vi ser hvor gøy barna som har kommet har hatt det i dag, er det belønning nok og mer til. Jeg er selv en type som bestandig har elsket all slags sport, og derfor ønsker jeg å være med å tilby de yngre noe å drive med som de kan ha det like gøy med. I lokallaget i Oslo Follo har vi både et bra nivå på spillet og alltid god stemning når vi er sammen, smiler hun.

Den gode stemningen i Vearhallen fortsetter en stund til, for to knappe timer etter at volleyballcampen er ferdig starter Xercize sin volleyballturning for jenter over 13 år. Ikke uventet er Lucy med her også, denne gangen som spiller på O18-laget fra Oslo. Og skal man dømme etter oppslutningen og idrettsgleden i hallen tidligere på dagen, blir nok ikke rekrutteringen til Xercize sine volleyballgrupper noe mindre de nærmeste årene.