Søndagsskoleavslutning og vestlandsk midtsommer

– Spørs om vi får tent bålet, det må nok en del tennvæske til, mener Torkil (9).  Regnet øser ned, slik det ofte gjør når BCC`s lokalmenighet i Bergen samles til sankthansfeiring. Men det uforutsigbare vestlandsværet overrasker likevel alle utpå kvelden.


Tekst: Helena Victoria Johnsen – Foto: Caroline Johnsen 

Til tross for at festantrekket på samtlige var byttet ut med gummistøvler og ullgenser, var humøret og stemningen upåklagelig denne midtsommerskvelden, som Torkil og de andre barna har gledet seg til lenge.

Avslutning for søndagsskolen

– I år kombinerer vi sommeravslutningen for søndagsskolen med sankthansfeiring, sier arrangør Solveig Skutle.  Lokalmenigheten i Bergen tilbyr ukentlige søndagsskolesamlinger for barn fra 3 – 12 år, men nå er det altså tid for et ferieavbrekk. –Vi starter med en kort søndagsskolesamling, etterfulgt av aktivitetsløype og grilling, før vi avslutter kvelden rundt bålet. Men dette er absolutt ikke bare for barn. Selv om barna er i fokus, er dette en dag for hele menigheten. Utover kvelden har vi også aktiviteter som fotball, hesteridning og turning, legger Solveig Skutle til.


Solveig og Erlend Skutle er med på å gi barna et godt søndagsskoletilbud hver uke 

Selve sankthanstradisjonen er ofte knyttet til en folkelig feiring av midtsommer, men det er også et minne om døperen Johannes’ fødsel. Å feire sankthans har vært en tradisjon for menigheten i Bergen i over 50 år. Barnas store høydepunkt denne kvelden er gjerne den populære aktivitetsløypen som blir arrangert.

Lagånd og engasjement

Det kryr av spente og engasjerte barn ute i det yrende regnet. Noen bowler, noen løper stafett, mens andre har gjettekonkurranser. Engasjerte ungdommer, barn og foreldre er med på å gi alt for at lagånden og samarbeidet, på nettopp deres lag, skal føre til seier. Brødrene Rino (7), Torkil (9) og Storm (4) løper rundt i aktivitetsløypen sammen med mamma Irene Lindberg. – Det er dette jeg har gledet meg mest til, sier Torkil, mens han heier lillebroren sin over målstreken.

På vei mot målstreken

– Natursti har vi alltid hatt på Sankthansaften så lenge jeg kan huske, sier Irene Lindberg, som er en av de ansvarlige for årets natursti.  – Det å få være med å engasjere barna, og få dem ut uansett vær, er kjempe motiverende. Det er så kjekt når det blir samarbeid mellom liten og stor på de forskjellige aktivitetene.

– Jeg synes det morsomste på naturstien var aktivitetsposten med å finne gjemte gjenstander i naturen. Mamma har nemlig laget den aktivitetsposten, og hun hadde gjemt min sko i gresset. Det var nok derfor jeg kun fant den ene skoen da jeg skulle hit i dag, sier Torkil Linderg.

Nå skapes gode minner

En av de andre arrangørene, Erlend Skutle, er på vei for å finne seg en plass rundt bålet.

Solveig Skutle og Erlend Skutle

– Selv om det ofte er dårlig vær på Sankthans, så er det alltid fantastisk å samles rundt bålet med så mange gode venner, og familien. Dette er en tradisjon som vi bare må holde på. Det å skape gode barneminner motiverer meg til å være med å gjøre dette arrangementet best mulig, sier Erlend, mens han skimter noe i horisonten. – Og se nå! Der kommer jo solen. Litt heldige må jo vi bergensere også få være, ler han.

Flammene vinner tilslutt kampen mot det våte treverket, og bålet tennes. I samme sekund brister skyene til stor jubel fra unge og gamle. Regntunge skyer må vike plassen for sommerkveldens lune solstråler. Våte jakker blir kastet av, varmen nytes fra både sol og bål, og kaffe og kaker deles hjertelig mellom stolradene. Gode samtaler og latter kan høres på lang avstand. Det sprakende bålet holder på glørne langt inn i de sene nattetimer, mens gitarspill og sang fyller luften. På slike kvelder er det som om tiden står stille, mens gode sommerminner skapes for både små og store vestlendinger.


Marshmallowsgrilling hører med på en sommerkveld som dette 


Irene Lindberg og barna koser seg med gode venner utover kvelden


Blide vestlendinger klarer litt sol også 


En storebror er alltid god å ha