Knallstart på ferien med Bolstad Basecamp

Hva gjør norske ungdommer når skoleåret er ferdig, åtte blanke uker med ferie ligger foran dem, mens foreldrene må jobbe? Dagene kan bli både lange og late for mange, men hos BCCs lokalmenighet i Drammen er ungdom i alderen 13 til 18 år invitert til firedagers camp og sin egen variant av «Farmen».


Tekst / foto: Johanne Reiersrud

– Det beste med campen er egentlig alt! Man får en aktiv start på ferien, sier en spent Kaja (15). Hun har gledet seg flere dager, men kan ikke helt sette fingeren på akkurat hva det er hun gleder seg mest til. – Man får gjort annet enn å være hjemme og sove og slappe av hele tiden, smiler hun.

Venninnen Sunniva (17) er enig. Hun forteller at det kan føles som et lite antiklimaks når skoleavslutningen er ferdig, og ferien endelig er der. – Det kan være lett å havne på sofaen hjemme og tenke litt sånn «Hva skal jeg gjøre nå liksom?» sier hun. – Det kan fort bli mye å være på telefonen, og alle har kanskje ikke så mange de tør å spørre om å være sammen med heller. Her har man mange venner å være sammen med, både på alderen vår og eldre. – Også slipper man å se så mye på Netflix, skyter hun lattermildt inn. Jentene må likevel innrømme at det kan bli litt ukomfortabelt å sove i telt. – Men det er jo god stemning da. Det blir gøy! avslutter Sunniva, før de må videre.

Kaja og Sunniva gleder seg til fire dager ute

Et sted med muligheter

Hestene gresser fredelig i de mange paddockene, og sola varmer fra skyfri himmel i det bil etter bil med spente skoleungdom ruller inn grusveien og opp mot Bolstadparken. Parken ligger naturskjønt til litt lenger opp mot skogen, og består av åpent terreng, delvis beitet ned av sauene som gikk der for noen uker siden, og er et ypperlig sted for leirplasser og lek

Hele gården eies av lokalmenigheten i Drammen, og nå er 49 tenåringer klare for Bolstad Basecamp – en firedagers ferieleir hvor alt foregår i friluft, men med gode fasiliteter, overbygget varmestue, gapahuk, bålplass, og gresslette med plass til både fotball og volleyballspill.


Spente deltakere får utdelt like T-skjorter ved ankomst

Siste skoledag er overstått, været er strålende, og alt ligger til rette for en fantastisk camp, som i mange dager har blitt forberedt til fingerspissene av engasjerte voksne og ungdommer. Alle deltakerne får utdelt egne Basecamp T-skjorter av ungdomsledere i mørkere T-skjorter, og stemningen er høy.

Nesten som «Farmen»

Inne i den romslige varmestua ønsker campleder Jon Sigurd Johansen høytidelig velkommen, og forteller mer om hva som venter deltakerne de neste tre dagene. Spente ungdommer får raskt vite at de er med på et slags Farmen-konsept, hvor de er delt inn i åtte lag, hver med to lagledere over 18 år, og en egen storbonde.


Ungdommene ønskes velkommen 

Programmet starter med høytidelig flaggheising, og deretter er det samling på tinget. Mentoren fra nabogården kommer på besøk og gir alle storbøndene et dagsoppdrag. For hvert godkjent oppdrag får lagene 25 kr, som blant annet kan brukes til å kjøpe mat og andre godsaker. Flere ingredienser i velkjent Farmen-stil som deltakerne skal introduseres for etter hvert er matmarked, tvekamp og finalekniver, og til slutt blir det finale med finalefest. Andre ting deltakerne kan glede seg til under campuka, er kveldskos rundt bålet, bading, frilek og skogstur. Det blir også lagt til rette for inspirasjon ved trosforkynnelse i løpet av dagene.


Første dagsooppdrag fra «mentor»: lage sin egen leirplass til overnattingen

Lag som inkluderer alle

– Jeg tror jeg har gledet meg like mye som deltakerne, sier Jon Sigurd Johansen. Han har selv tenåringer som er med på campen, og forteller at ideen kom på våren i fjor. – Vi ønsket å arrangere noe som kunne gi de unge en god start på ferien, der de kunne være sammen med vennene sine i trygge omgivelser over flere dager. Her får lagene noen større og mindre oppgaver, som inngår i en konkurranse, som de må samarbeide om å klare. Det skaper samhold, og slo veldig an i fjor. I år er de eldste deltakerne selv blitt gamle nok til å bli med som lagledere, og ville gjerne være med da vi spurte. Totalt har vi tolv eldre lagledere, to per lag. Disse skal hjelpe deltakerne med oppdragene, og sørge for at alle har det bra og blir inkludert, understreker han.


Jon Sigurd Johansen har vært initiativtaker og pådriver for feriecampen to år på rad

– Når ferien starter er det ikke alle som opplever å bli ringt etter, og det kan være at enkelte holder sammen, mens andre føler seg oversett. Her har vi delt inn i lag så alle kan være sammen, helt fra den første ferieuken, forteller han. Under velkomsten ble ungdommene mint på at det lønner seg å gjøre noe godt for andre når mulighetene byr seg, for Bibelen lærer oss at «den som sprer velsignelse, skal trives». Det handler om det å så med det gode, for de som gjør det vil høste mer av det gode, sier Johansen engasjert.


Samhold og vennskap; her er et av lagene i gang med første oppgave

Verdt mer enn mange feriedager

– De som er med som ledere her, har selv opplevd omsorg og godhet fra personer som er eldre enn dem, og vil dermed gjøre noe for andre selv, forteller Johansen. – Det at de har tatt seg fri fra jobb og andre plikter for å være her, det er vi som er foreldre veldig glad for. Jeg må også si at for min egen del er dette rekreasjon. Det å være med å skape sunne og gode livsvilkår for de som vokser opp gir meg så mye. Å se hvordan ungdommene sprudler her i kveld, det gir meg både krefter og masse energi. Det er verdt noen feriedager og mer til, man får så mye tilbake, understreker han.

– Det å gi noe til andre, det er det som gir livet verdi. Vi har hørt det siden søndagsskolen, men det er bare sånn det er, avslutter han med et smil, før han må ute i felten igjen for å hjelpe noen med et vanskelig telt.


Humøret på topp hos disse jentene, selv om teltet viste seg fra en vanskelig side 


Det jobbes iherdig med å lage den beste leirplassen til laget sitt 


Gruppene har rigget seg til og er snart klare for første natt