Hvem blir Brunstads tøffeste?

Under BCCs sommerkonferanser på Brunstad arrangeres Outdoor Challenge, en utendørs styrkeprøve hvor ungdommer i lokalmenighetene kjemper om å stå igjen som det beste laget. Konseptet i år heter Brunstad´s Toughest, og skal vi tro planleggings-komitéen i Tønsberg, blir konkurransen tøffere og råere enn tidligere.


Tekst: Louise Samnøy – Foto: Øystein Vårdal 

Siden januar har ungdommer fra Tønsberg planlagt, bygget og testet poster til årets utgave av Outdoor Challenge. I sommer må deltakerne gjennom femten poster og får testet alt fra utholdenhet og samarbeid i hinderløypa, presisjon i øksekast og ren og skjær styrke på poster med navn som 90-gradern og vipping av dekk. Martin Vedvik i Tønsbergs planleggings-komité forteller at deltakerne kan forvente et tøft, rått og vått arrangement.


Martin Vedvik under generalprøven på Brunstad. Snart vil dette området være fullt av publikum

– Postene er ikke fancy, men enkle og tøffe. Konkurransen inneholder alt fra svømming til melkesyre, og deltakerne kommer til å bli slitne. Samtidig har gruppene mulighet til å gjøre strategiske valg. De får utlevert et kart med oversikt over postene og kan selv legge opp en løype etter hvor tøffe postene er.

Outdoor Challenge (OC) arrangeres av Brunstad Ungdomsklubb (BUK), som samarbeider med BCC om gjennomføringen. Sammen med lokalmenighetene fra Harstad og Hamar, har Tønsberg ansvar for årets konkurranse.

Adrenalin og spenning

Outdoor Challenge har vært en fast del av sommerkonferansene siden 2004, og i år arrangeres konkurransen for trettende gang. Målet er både å skape god underholdning for den store andelen ungdom som deltar på konferansene, og å gi deltakerlagene en spennende og adrenalinfylt opplevelse.

Det forventes at 35 lag deltar i konkurransen under julikonferansen, mens omtrent 20 lag deltar under konferansen i august. Selv om hovedkonseptet i Outdoor Challenge er det samme, varierer innholdet noe fra år til år. I sommer er det Brunstad´s Toughest som er overskriften, og ifølge Vedvik er konkurransen tro til temaet.


Brunstad Toughest: postene krever både styrke og samarbeid 

Vil engasjere ungdommen

Outdoor Challenge er ment som en morsom måte å engasjere og underholde ungdommene på. –  Det er noe å se frem til om sommeren. De som er med får utfolde seg fysisk. Alle lag har et lokalt uttak på forhånd av konkurransen. Og vi lager også egne konkurranser på Instagram før Outdoor Challenge, hvor ungdommene kan sende inn videoklipp og bilder fra testdager i lokalmenighetene. Konkurransen er det også en anledning til å bli kjent på tvers av lokalmenighetene og landegrenser, sier Vedvik.

Også for arrangør-menighetene skaper konkurransen et ekstra samhold rundt et felles mål. Det er mye å tenke på når man er med å arrangere en så stor konkurranse, og det er mange roller som skal fylles. I Tønsberg er de fleste ungdommene engasjert i konkurransen i en eller annen rolle, forklarer Vedvik.

– I starten etablerte vi en liten planleggingsgruppe på fem personer som fort ble utvidet til ti. Her satte vi de grove linjene og etterhvert inkluderte vi personer som tok hovedansvar for hver enkelt post, i tillegg til personer som tok ansvar for rigging, transport, markedsføring, HMS og så videre. De ansvarlige her fikk igjen med seg flere til å arbeide på sitt område. På den måten har vi fått med oss veldig mange, og stort sett alle ungdommene i Tønsberg er engasjert i noe.


Testlagene fra Tønsberg gjennomgår hele løypa, og godt samarbeid må til

Ny location og større publikum

Som en forandring fra tidligere år, foregår hele konkurransen på Brunstad og på én og samme dag. Det medfører en mer intens og ekstrem konkurranse, og større påkjenning for deltakerne. Tidligere har første del av konkurransen foregått på utsiden av Brunstads område, mens finalen har vært i salen i konferansesenteret. I år foregår alt sammen på uteområdene på Brunstad.

– Vi inkluderer publikum på en helt annet måte enn før. Nå som hele konkurransen er på konferanseområdet vil vi oppleve et mye større publikumstrykk. Vi må regne med opptil 10 000 tilskuere, sier Vedvik.

Vi gleder oss til å følge Outdoor Challenge videre her på bcc.no.