Over 100 ungdommer samlet til LAN

Stort engasjement i forberedelsene og positivt sosialt fellesskap preget helgen da over 100 ungdommer var samlet til LAN i Oslo. For de som er spesielt interessert i dataspill, er dette kanskje årets mest spennende arrangement.


Av: Berit H. Nilsen – Foto: Markus Bratlie og Kristian Tøgard 

Det summer i salen fredag kveld. Det har akkurat vært møte med oppbyggelse for ungdom, og straks de andre møtedeltakerne har forlatt salen, gjøres den om til et eldorado for de mange datainteresserte guttene.

– Det er tiende året det arrangeres LAN her, og denne gangen har det vært ekstra stort engasjement i forkant, sier Kristian Tøgard.

– Flere av deltakerne har dannet egne lag, og har  laget videoer, bilder, sanger og logoer for laget. Mange har også pyntet datastasjonene sine her med bannere, julepynt og flagg. Dette er jo nesten julaften for de datainteresserte,
smiler Tøgard.

LAN Ryen 2017
Kristian Tøgard i konsentrasjon foran skjermen

Arrangøren for LANet er ungdomsgruppen TGI (Technology Group Interactive), der Tøgard er en av pådriverne. Han og flere andre har i forkant av helgen planlagt arrangementet, og det er mange detaljer å tenke på. Det er både oppsett av bord, matservering, strøm, internett-tilgang og premier. Motivasjonen er å gjøre noe positivt for de som er tenåringer i menigheten.

– For meg er det veldig motiverende å være med på dette. Jeg har selv vært svært opptatt av dataspill, og vet hvor mye det betyr at en kan spille sammen i trygge rammer. Så at jeg kan bruke min erfaring og min tid til å bidra for de som er yngre enn meg er bare morsomt.

Ungdommene sitter i små grupper under kveldsmaten, og salen summer av stemmer som har hyggelige samtaler i et trygt og positivt fellesskap. Noen snakker om det de hørte om på ungdomsmøtet denne kvelden, og andre legger strategier for hvordan de kan vinne turneringen.

20170202_LAN_ryen_1
20170202_LAN_ryen_2
20170202_LAN_ryen_15

– Vi legger stor vekt på at alle som kommer hit skal føle seg inkludert. Dette er et tilbud til de som er interessert i dataspill, og det er jo ikke til å legge skjul på at det til tider kan være en litt «usosial» interesse, der man sitter alene på gutterommet. Men ved å arrangere slike samlinger, kan vi møtes «ansikt til ansikt» også, og det blir et fellesskap vi merker at disse ungdommene setter pris på.

Det er høy aktivitet og stemning i salen når lyset dempes og turneringene sparkes i gang. I tillegg til at det er datamaskinene som dominerer lokalet, så er det også stasjoner med playstation og sofaer rigget opp. I løpet av kvelden er det quiz-konkurranse med Kahoot, og fine premier til de som kunne svare raskt og riktig.

Tøgard kommer med noen fun facts fra helgen etter å ha oppsummert arrangementet:

– Det gikk med cirka 400 pølser, 800 rundstykker, 55 pizzaer og minst 500 brusbokser. Det kan også sies at det ble fortært mye godteri, snacks og masse energidrikk, sier Tøgard med glimt i øyet.

20170202_LAN_ryen_7

Hvor mange timer søvn det ble i løpet av helgen er de ikke så interessert i å fortelle om. Men at det er en fornøyd og trøtt guttegjeng som drar hjem søndag formiddag er det vel ingen tvil om.