Julebord for ungdom

På ungdommens julebord, som arrangeres av BCCs lokalmenighet i Tønsberg, får alle muligheten til å bidra. Enten det er som programleder, sanger eller skuespiller, som lysmann eller lydmikser, eller til å dekorere lokalet til den store begivenheten.


Av: Louise Samnøy – Foto: Sylvia Samnøy

– Nervøse?

– Litt

Adrian (16) og Didrik Vedvik (16) står bak teppet på utkanten av scenen.
– Jeg gleder meg mest, det er gøy å være på scenen, sier Didrik.
– Starten er verst, men så kommer man inn i det etterhvert, legger Adrian til.

Om ti minutter skal de to fetterne opp på scenen og lede underholdningen til årets julebord for ungdommen i BKM Tønsberg. I år er også ungdommer fra lokalmenigheten i Eiker invitert. Det er første gang de to guttene er programledere, og det blir foran 425 spente publikummere.

Julebord Tønsberg
Programlederne Adrian (16) og Didrik Vedvik (16)

Innhold og egeninnsats gir merverdi

Julebord forbindes ofte bare med god mat og drikke og underholdning. BKM Tønsberg sitt julebord er mer enn det. Kvelden starter med at noen av de eldste ungdommene taler og leser fra Bibelen. Over 400 ungdommer lytter, og det glade budskapet ser ut til å gjøre inntrykk.

Kvelden byr selvsagt også på god og tradisjonell julemat, før det er klart for det som flere har gledet seg ekstra til, underholdningen. Programlederne Didrik og Adrian er bare to av mange som bidrar i denne delen.

Julebord Tønsberg
God mat hører selvsagt med når man er på julebord

Julebord Tønsberg
Mellom innhold av både oppbyggende og underholdende karakter er det tid for gode samtaler ved bordene

Julebord Tønsberg

– På generalprøven i går var vi 70 stykker som var involvert i underholdningsbiten. Det er ganske mange, sier arrangementsansvarlig, Line Pernille Christensen.

– Det er viktig at så mange som mulig får anledning til å bidra, forklarer hun. Spesielt ønsker de å engasjere de yngre ungdommene.

– Det er mye morsommere å være med på en fest som du har vært med og bidratt til selv. Vi har hatt som fokus å finne ut hva folk er flinke til, og forsøkt å la de bruke talentene sine. De siste dagene før festen er det rigg, dekking, dekor, renhold og mat. Da har de fleste muligheten til å være med.

La underholdningen starte

De har vært flinke til å finne talentene. Underholdningen starter med en nydelig versjon «Christmas coming home» synget av Pauline Ditlefsen (15) og Elisa Frivold (15), med live-musikk. De fleste i bandet er mellom 13 og 20 år.

Julebord Tønsberg
Vakker julesang av unge bidragsytere, både fra band og solister

Så er det endelig Didrik og Adrian sin tur til å innta scenen. De ferske programlederne kommer dansende inn foran publikum. Didrik ser oppgitt på Adrian mens han peker på beina sine.
– Har du ikke øvd eller? spør han Adrian.
– Nei.. sier Adrian.

Publikum ler, mens de følger guttene spent.

– Vi har ikke tid til dette her, vi må starte festen! sier Didrik.
Velkommen til julebordet 2016!

Sekstenåringene introduserer sketsjer, konkurranser, sang og musikk. Et av innslagene er en underholdende film ungdommene har brukt måneder på å lage.

– De er kjempeflinke og det var skikkelig gøy, sier Christensen etter den to timer lange underholdningsseansen. Hun skryter av programlederne.
– Tidligere har vi brukt en rutinert programleder, og en ny en, mens i år hadde vi to helt nye. Og da er man litt spent på hvordan det skal gå, men de var bare skikkelig flinke. Selv om de ikke hadde stålkontroll hele tiden, klarte de å fenge publikum!  Dessuten var de svært fleksible. Hvis vi måtte endre på noe, så tok de det på strak arm.

Julebord Tønsberg
Danseshow med lys- og røykeffekter, både koreografi og fremførelse gjøres av ungdommen selv

Julebord Tønsberg
Disse ungdommene arrangerte en underholdende pakkelek, til stor fornøyelse for forsamlingen

Julebord Tønsberg
Koret sørget for vakker julesang gjennom hele kvelden

En viktig kveld

– Det var en morsom jobb, men det er deilig å være ferdig, sier Adrian

Underholdningen er over, og han og Didrik kan puste lettet ut og nyte resten av kvelden. Kvelden er ikke helt over ennå. Det står kaker og godteri på bordene, og aktiviteter som karaoke, bordtennis og poker er rigget til rundt i hele bygget.

– Julebordet er en viktig del av jula. Når jeg gleder meg til jula, så gleder jeg meg også alltid til julebordet, sier Didrik. Han forteller at han tør å være seg selv sammen med ungdommene her.
– Jeg er nok i utgangspunktet en ganske stille person som gjerne holder meg tilbake. Men det er gøy å utfordre sine egne begrensninger og prøve seg som programleder. Selv om jeg ikke kjenner alle her, så føler jeg meg veldig velkommen, så da går det greit, sier han.

Selv om underholdningen er et høydepunkt for mange av deltakerne, er det noe annet som er bindeleddet i forsamlingen, forklarer Christensen.
– Det kan være spennende og god underholdning, men du må ha Guds ord i bunn. Hvis det ikke hadde vært for det trosfellesskapet vi har, så hadde nok ikke akkurat denne flokken vært samlet her.