Musikkfabrikken

Alle frivillige foreninger er avhengig av ildsjeler som brenner for saken, og som evner å få andre med seg. Slik er det også i BCC. Et mangfoldig menighetsliv trenger ulik kompetanse, og i Bergensområdet er det flere som virkelig har tatt musikken på alvor.


Tekst: Johanne Reiersrud – Foto:  Randi Hutt / Seasound

Dag Helge Bernhardsen (41) har jobbet med musikk i menighetslivet mer enn 20 år. På dagtid er han daglig leder i eget firma, men på fritiden er han aller mest engasjert med musikkproduksjon og mentorarbeid i foreningen Seasound, som ble startet for cirka 10 år siden.

Dag Helge Bernhardsen (t.h.) i studio. Foto: BCC

Musikkforeningen holder til på Sotra utenfor Bergen, og har sitt utspring i lokalmenigheten her. Her tilbys musikkinteressert ungdom et ukentlig fritidstilbud. Samtidig står de for en imponerende musikkproduksjon som er til glede for BCC-medlemmer i både inn- og utland.

Musikkproduksjon som gleder mange

Dag Helge Bernhardsen er det man kaller et musikalsk multitalent. Han har interessert seg for musikk hele livet, og har produsert og arrangert sanger helt siden han fikk sitt første elektroniske piano for 33 år siden.

Men først og fremst er han, sammen med en håndfull andre, en av ildsjelene i arbeidet med å bygge opp materiale til en nettbasert musikkportal. Portalen har de siste ti årene har vært tilgjengelig for alle BCC-medlemmer worldwide.

Menighetens egen sangbok, «Herrens Veier», inneholder 472 sanger som formidler et budskap om tro, håp og kraft til et aktivt kristenliv. Mange av disse har minst like stor appell i dag som den gangen de ble skrevet. På musikkportalen legges det nesten ukentlig ut nyinnspilte versjoner av sanger med menighetens budskap. Der ligger de side om side med daglige podcast-oppdateringer, trosoppbyggende taler fra alle BCCs konferanser det siste tiåret, samt arkivmateriale fra flere år tilbake.


Ukentlige innspillinger i lydstudioet gir en imponerende musikkproduksjon året rundt. Foto: BCC

Nytt studio ga nye muligheter

Arbeidet med å fornye musikken og arrangementene til menighetens sanger skjøt for alvor fart for rundt 14 år siden, da lokalmenigheten i Bergen fikk bygget et ordentlig musikkstudio som ga gode rammer for å utvikle musikk.

Dag Helge forteller at før dette hadde noen få personer startet helt enkelt, i et hjemmesnekret studio hjemme hos han selv. De brant CD’er med sanger som ble kopiert og sendt rundt. Med et bedre studio og flere som interesserte seg for musikk, åpnet det seg nye muligheter, og de ble spurt om de også kunne spille inn sanger for BCCs litteratur- og medieportal.

Ildsjel med musikktalent

– Jeg har aldri sett på meg selv som en ordentlig musiker, men jeg har alltid drevet med musikk, og bruker den til å formidle et budskap som jeg selv tror på, sier Dag Helge. – Jeg var jo mer interessert i musikk enn i fotball, det var liksom min greie fra ganske tidlig.

Selv om han ikke regner seg som musiker, har musikkferdighetene medført tilbud om spillejobber og musikkoppdrag også på profesjonell basis. Sangstemmen har gjort han til en ettertraktet vokalist, og pianoferdighetene ligger langt over en vanlig hobbymusikers.

«Jeg har alltid drevet med musikk, og bruker den til å formidle et budskap som jeg selv tror på»


Det hjemmesnekrede studioet hos Dag Helge er erstattet med fasiliteter som gir bedre muligheter for utvikling og samarbeid. Foto: BCC

Startet ungdomsgruppe med kor og band

Karethe Opitz, som er en annen nøkkelperson i musikkarbeidet i Bergen, forteller at det var en fast, liten gruppe som jobbet med sangsinnspilling til å begynne med. Men de syntes det var synd at ikke flere fikk gleden av å bruke de nye studioet, og for ti år siden startet de derfor opp et eget kor og band.

– Her ønsket vi å treffe ungdom som hadde interesser innenfor sang og musikk, og gi dem muligheter til å videreutvikle seg. Det ble starten på musikkforeningen Seasound. I begynnelsen var de rundt 15 stykker, og i dag teller foreningen 47 ungdommer mellom 13 og 33 år.

Musikk og mentorarbeid går sammen

Hvert år er det nye 13-åringer som ønsker å begynne i Seasound, og midt i musikken er det å være en god omsorgsperson og rollemodell viktig for de eldre ungdommene. –  Arbeidet er jo to-delt. Vi har musikken, også har vi mentorarbeidet, forteller Karethe.

– Det har vært utrolig inspirerende å se hvordan noen av de som først var beskjedne og litt usikre ungdommer etter hvert ble tryggere og begynte å gi mye mer av seg selv. De får oppleve at de får til ting de ikke visste de kunne. Etter konserter og opptak er det fantastisk å se hvor glade de er for at det gikk bra, og hvordan det gir dem mestringsfølelse, sier hun smilende.


Seasound opptrer på BCCs internasjonale nyttårskonferanse i vinter. Foto: BCC

Lager egne sanger og innhold til daglige podcast-sendinger

De siste to årene har Seasounds produksjoner blitt en enda større del av hverdagen til veldig mange BCC-medlemmer, ved at de nå utgjør en fast post i podcastene som sendes hver ukedag året rundt. Hver eneste uke bruker Dag Helge, Karethe og resten av den musikalske gjengen mange timer og gjerne flere kvelder på å spille inn sanger som blir lyttet til og sunget med av mennesker i alle verdensdeler.

– Det har vært utrolig givende å være med på podcastprosjektet, men har også satt helt nye krav til den ukentlige produksjonen. Jeg tror 2018 blir vårt mest aktive år noensinne, forteller Karethe Opitz. – I tillegg til studioproduksjonen har vi spilt og sunget i seks bryllup det i løpet av våren, og planlegger nå både sommer- og julekonsert. Førstnevnte spilles på BCCs sommerkonferanse i juli, og vi gleder oss veldig.


Bandet i Seasound, med Dag Helge Bernharden i spissen, gjør en viktig jobb hele året, ikke minst under de mange live opptredene koret har. Foto: BCC

Ønsker å inspirere til aktive musikkgrupper som kan berike menighetslivet

Seasound og ildsjelene fra Bergen samarbeider også med andre lokalmenigheter om å lage musikk. – Vi lager en del arrangementer som vi deler med musikkgrupper andre steder. På den måten får vi nye vokalister til å synge, særlig til podcastsendingene, hvor noen kanskje synes det blir litt vel mye bergensk dialekt, smiler Opitz.  De håper derfor å få med seg enda flere lokale grupper, så det blir en større bredde i dem musikalske produksjonen.

Les også: Musikk i havgapet 

– Vi håper å inspirere andre lokalmenigheter til å investere i musikkprosjekter, for det betyr så mye både for lokalmenighetene og oss som får drive med dette, sier hun engasjert.  – Musikken gir oss både energi og fellesskap, og med de sangskattene vi har i sangboken vår, er den også med på å formidle tro og håp til mange mennesker. Menighetslivet hadde absolutt ikke vært det samme uten.


Ildsjeler: Vi ønsker å inspirere grupper i flere lokalmenigheter, til å satse på musikken, sier Karethe Opitz. Hun er en av de som har vært svært engasjert med musikkarbeidet de siste 14 årene. Foto: BCC