Hvorfor velger BCC-medlemmer å satse på Brunstad? (1)

Den omfattende utbyggingen på Oslofjord Convention Center går ikke upåaktet hen, og det er ingen hemmelighet at hundrevis av BCC-medlemmer har tegnet suiteleieavtaler for mange år fremover. Vi møtte en familie som har gjort akkurat dette, til tross for at det fra tid til annen fremsettes påstander om at menigheten blander børs og katedral på Brunstad.


Tekst: Johanne Reiersrud – foto: BCC/privat 

I et rolig boligområde utenfor Stathelle i Telemark, er familien Tombre Nilsen travelt i gang med hverdagsliv og skoleoppstart etter en lang sommerferie. Her bor to voksne og fem barn mellom 7 og 14 år.

Helene og Erling jobber som henholdsvis regnskapsfører og daglig leder i hver sine selskaper, og med fem barn med ulike fritidsinteresser har de som mange andre foreldre en godt fylt timeplan. Familien er en av de mange fra BCC som har investert i en leilighet på Oslofjord Convention Center sitt anlegg på Brunstad, hvor de reiser flere ganger i året.


Erling, Helene og barna er hjemme igjen  etter en fin sommer, som blant annet ble tilbragt på BCC-konferanse på Oslofjord Convention Center. Der har familien inngått langtidsleiekontrakt om en leilighet de bruker flere ganger i året. Foto: privat

– Hva betyr BCCs konferanser på Brunstad for dere?

For oss har konferansene på Brunstad, spesielt sommerkonferansene, vært et av årets høydepunkter helt siden vi var små, forteller Helene. Jeg er født og oppvokst i Frankrike, og hver sommer reiste hele familien til Brunstad, noe vi gledet oss til i mange måneder. Det å treffe venner igjen og bli kjent med enda flere betydde mye for oss.

Og det samme merker vi på barna våre; når de kommer til Brunstad forsvinner de nesten så fort vi parkerer bilen. De eldste, som også har vært med på Påskecamp for ungdom, har fått mange nye venner gjennom disse arrangementene, og de teller dager mellom hver gang de møtes på Brunstad, sier hun.

– Hva er det viktigste for dere voksne, med de årlige konferansene på Brunstad?

– Det å komme inn i en fullsatt storsal under et møte, hvor det er mennesker fra hele verden som deler samme tro og overbevisning som meg, det slutter aldri å røre noe i meg, sier Helene. Møtene er oppløftende og styrkende og gir meg alltid mer lyst til å leve etter det Guds ordet vi hører.

Og utenom møtene fylles dagene med masse aktiviteter for barna, og mange gode opplevelser med venner og familie. I år har vi nytt lange sommerkvelder med venner fra Frankrike, Tyrkia, Sveits, Stavanger, Oslo, og vår egen lokalmenighet her i Grenland. Det å ha en slike avbrekk i en ellers hektisk hverdag er en skikkelig vitamininnsprøytning for oss, forteller hun.

«Det å komme inn i en fullsatt storsal under et møte, hvor det er mennesker fra hele verden som deler samme tro og overbevisning som meg, det slutter aldri å røre noe i meg»

Helene (nr. 3 fra venstre) har gode minner fra feriene på Brunstad midt på 80-tallet. Foto: privat

– Fra tid til annen kan man høre kritiske røster hevde at Brunstad nå bare handler om «store hus og mange penger», hva tenker dere om den kritikken?

– Når vi kjører inn mot Brunstad og ser den enorme byggeplassen skjønner jeg at det ser voldsomt ut, svarer Erling. Men vi ser jo den sprengte kapasiteten både for overnatting og ellers i konferansesentret når vi er på BCCs konferanser. Og når vi vet at det er mange flere som ønsker å komme, er jeg kjempebegeistret for at Brunstadstiftelsen tør å satse slik og gi muligheten for flere til å være en del av det.

Menigheten kunne selvfølgelig fortsatt som før, med enkel overnatting i telt eller campingvogn, men det hadde da også begrenset hvor mange av internasjonale gjester som hadde hatt muligheten til å komme, forklarer han.

– Jeg er veldig glad for at Brunstad har blitt utviklet som det er blitt og at det er tenkt til alles beste, legger Helene til. – Mange tusen mennesker i kummerlige forhold er jo ofte ikke det beste sånn rent hygienisk. Og det at stedet er blitt utviklet mer og mer med tanke på å ha gode tilbud for barn og unge er helt fantastisk.

Vi har selv fem barn som alle er så å si voksne om 10 år, så utbyggingen er ikke for stor med tanke på neste generasjon som også ønsker å være en del av livet på Brunstad. Her er det gode og trygge rammer for barn å vokse opp i.

– Har dere forståelse for at noen kan synes dette blir «for fint»?

– Byggene er jo tegnet og bygget etter dagens krav og med tidsriktige materialer, også med tanke på miljøet, sier Helene. Jeg ser ikke noe poeng i å bygge dårligere enn nødvendig, og det er heller ikke billig å bygge stygt. Jeg er veldig glad for at det er tenkt på estetikken og hvordan byggene skal passe inn for alles beste.

– Suitene er innredet med ønske om mest mulig funksjonalitet og plassutnyttelse, så jeg er heller imponert over at det er såpass enkelt og elegant uten å være ekstravagant. Det beste med de nye byggene er at de skaper så fine rammer for møteplasser. Det å gå mellom hotellbyggene i sommer var en utrolig sosial opplevelse, samtidig som det var flott gjennomtenkt med god lydisolasjon sånn at de som ønsket ro og søvn ikke ble forstyrret.


Fra BCCs åpningsdag på julikonferansen, da leietakerne tok suitene i de nye hotellbyggene i bruk for første gang. Foto: BCC

Hva synes dere om at Oslofjord Convention Center driver kommersiell utleie av stedet?

– Det er helt naturlig at et slikt anlegg brukes til kommersiell virksomhet. Vi er der når BCC har stevner, og mener at det bare er positivt at stedet brukes også ellers i året. Det er fint hvis det kan bidra til økonomisk vekst i området, og det er bare sunn fornuft at  det også leies ut til andre som vil være der.

Hvordan påvirker investeringen på Brunstad familiens økonomi?

For noen år siden valgte familien Tombre Nilsen å investere i en langtidsavtale på Brunstad. I neste del av intervjuet forteller de om den økonomiske siden av dette og hvordan de også bidrar i det lokale menighetsarbeidet i Grenland.

LES OGSÅ: Andre del av intervjuet med familien som satser på Brunstad